Goede voeding voor een gezonde huid en vacht, deel 2

Vorige week heb ik het gehad over wat goede voeding kan betekenen voor de huid en vacht van je hond, en dat de huid meer is dan alleen bescherming voor invloeden van buitenaf. In de column van deze week ga ik hier verder op in, door het te hebben over de verschillende soorten voer. Ik hoop je met deze column duidelijk te maken hoe belangrijk goede voeding voor je hond is. En dat duur(der) voer niet altijd alleen maar geldklopperij is.

Ik heb heel even getwijfeld of ik hier wel een column aan moest besteden. Ik ben immers een vachtverzorger, geen voedingsexpert. Maar dat ik er voor gekozen heb dit tóch te doen, komt door de grote invloed van voeding op vacht en huid. In mijn bescheiden mening is goede voeding het belangrijkste deel van de verzorging van uw hond.

Hondenvoeding op de markt

Voor honden zijn er verschillende soorten voer verkrijgbaar. Denk aan droogvoer, natvoer of complete voeding. Dit voer wordt vaak verder onderverdeeld, bijvoorbeeld in voer speciaal aangepast op rassen, of voor honden in verschillende levensfasen of van verschillende formaten. Wat heel veel mensen niet weten is dat wat voor voer je je hond geeft, complete of aanvullende voeding, droog en nat voer, een groot verschil kan maken.

Aanvullende voeding houdt in dat de voedingstoffen niet in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, en dit voer dus nooit als hoofdvoeding aan de hond mag worden gegeven. (Bijvoorbeeld blikvoer van de supermarkt.)

Complete voeding houd in dat alle voedingstoffen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn, en daarom zijn extra supplementen aan het voer niet nodig.

Droogvoer zijn geëxtrudeerde brokken (zie even verderop), geperste brokken en diner. Deze laatste wordt haast nergens meer verkocht, omdat gebleken is dat hiervan wel het hongergevoel verdwijnt, maar het eigenlijk geen of weinig voedingswaarde heeft.

Natvoer is ingeblikt voer, kant en klaar vers vlees (KVV), BARF of Natuurlijke rauwe voeding afgekort als NRV.

Bereidingswijze en uitleg

Als je gaat kijken of je wil verdiepen in een bepaalde soort hondenvoeding, dan zul je snel merken dat er verschillende termen en afkortingen worden gebruikt. Maar wat houden deze nou precies in:

Geperste brokken
Deze worden gemaakt door droge en natte ingrediënten te mengen, en daarna word de massa in een mal geperst. Hierdoor ontstaat er een lange reep, die in kortere stukjes word gebroken. Daarna word het geheel gekoeld zodat de brokken verpakt kunnen worden.

Geëxtrudeerde brokken
Geëxtrudeerde brok wordt op hoge temperatuur verhit, in ieder geval boven de honderd graden Celsius. De ingrediënten zetten uit waardoor een krokant brok ontstaat. Dit type brok stimuleert kauwen. In de maag zuigen deze brokken zich vol.

KVV
Dit betekent kant en klaar vers vlees. Het is gemalen vlees waar ook o.a. botten, spiervlees, orgaanvlees en groenten in zit. Ook deze variant is in aanvullende of complete KVV te verkrijgen.

BARF
BARF is de natuurlijke voeding voor de hond of andere huisdieren. De afkorting staat voor biologisch adequate rauwe voeding. Dit is een manier van voeren waarbij de eigenaar zelf het voer samenstelt aan de hand van percentages bot, organen en spiervlees. Er kunnen ook groenten, granen en andere ingrediënten aan worden toegevoegd.
barf12barf

NRV
Dit betekent natuurlijke rauwe voeding ofwel natuurlijk rauw voeren. Bij deze methode van voeren wordt met delen van dieren en ook wel hele dieren gevoerd. Ook hier dient men te letten op de verhouding tussen percentages bot, spiervlees en orgaanvlees zoals bij BARF.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Voor- en nadelen van brokken

Wat zijn nu de voor- en nadelen van de verschillende soorten voer? Aan het geven van KVV, BARF of NRV zitten feitelijk érg weinig nadelen. Het is verreweg de beste keuze voor uw hond, aangezien het hier over puur natuur voeding. Een nadeel is dat je er niet zomaar ineens mee mag beginnen, je moet het opbouwen. Ook moet je de verhoudingen van percentages precies aanhouden. Maar wat voor veel mensen ook een rol speelt, is dat het voor henzelf wat minder aangenaam is. Zij kiezen er liever voor om brokken te geven. En dat is ook prima, als je maar goed oplet wát je geeft.

afbeelding1-5194-10399-1348927272

Vroeger was extruderen nodig om de verteerbaarheid van de koolhydraten, de granen, te verhogen. Tegenwoordig worden granen vooraf bewerkt en maakt het dus niet uit. Een nadeel van de hoge temperatuur die bij extruderen gebruikt wordt is dat vetten bij verhitting boven de honderd graden kraken. Hierdoor kan de stofwisseling van je hond nadelig beïnvloed worden. Een ander nadeel is dat deze brokken in de maag gaan drijven en niet zo snel uit elkaar vallen. Dit kan de kans op maagtorsie verhogen.

Aan de andere kant bevatten geperst brokken over het algemeen meer koolhydraten en minder vlees. Dit is voor honden moeilijker om te verteren. Daarnaast is het aantal calorieën per gram het zelfde, maar weegt geperst brok meer. Je hond mag er dus minder van eten. Dit betekent minder ontlasting, maar ook een minder vol gevoel. Vooral voor honden die toch al makkelijk dik worden is dit lastig. Het is vooral belangrijk om goed naar je hond te kijken. Glimt zijn vacht? Heeft hij geen last van bijvoorbeeld oorontstekingen, jeuk of stank uit de bek? Is de ontlasting mooi stevig? Dan doet hij het waarschijnlijk heel goed op de brokken die je hem nu geeft. Als hij echter kwaaltjes heeft waar de oorzaak niet van te achterhalen is kan het goed zijn om andere brokken te proberen.

 

Wat is een goede brok

Een goede brok bevat voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Vraag in uw dierenspeciaalzaak om advies, en vraag dan specifiek om brokken uit het hoge en midden segment.

En ja, ik ben ook zo’n persoon die het niet prettig vindt om zijn maatje rauwe voeding te geven. Maar ik heb een Stafford en deze zijn, net als alle overige bulldograssen, zeer gevoelig voor huid- en vachtproblemen. Dus ook mijn honden krijgen hoogwaardig brokvoeding, aangevuld met vers vlees en groente, en af en toe een scheutje zalmolie.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.