Meest voorkomende fouten bij opvoeding van de hond

Als nieuwe hondeneigenaar zul je ongetwijfeld fouten maken bij de opvoeding van de hond, dat hoort er nu eenmaal bij zolang je er maar wat van leert! Welke fouten worden nu het meeste gemaakt?

Hond vermenselijken

Honden worden steeds meer een echt onderdeel van het gezin, hier is opzich helemaal niets mis mee. Let er wel op dat je de hond niet gaat zien als een mens, een hond is en blijft een hond en zo moet je ook met hem communiceren. Verdiep je in de lichaamstaal en leer de taal van een hond. Zo is het menselijk om iemand te troosten als hij heel erg geschrokken is van iets, bijvoorbeeld een fietser die ineens hard voorbij komt rijden. Doe je dit met een hond dan zal hij dit niet zien als troosten maar als een bevestiging van zijn angst.

Geen regels, grenzen en beperkingen opstellen

Voor een hond is het belangrijk dat hij weet wat hij wel en niet mag, net zoals bij kinderen eigenlijk. Toch komt het vaak voor dat de hond geen regels heeft waaraan hij zich aan moet houden of de regels worden niet door iedereen in het gezin consequent doorgevoerd. Iedereen binnen het gezin moet weten welke regels er voor de hond zijn en dit ook doorvoeren. Doe je dit niet dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Simpele regels zoals deur open betekent niet snel de deur uit rennen en bezoek rustig begroeten en niet tegen ze opspringen zijn voorbeelden van zulke regels.

Weinig beweging

Honden hebben voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Alleen even je hond uitlaten om hem te laten plassen is dus niet voldoende. Opgekropte energie uit zich in bijvoorbeeld extreem veel blaffen, spullen vernielen of agressief gedrag. Een wandeling is een goede manier om je hond op een goede manier beweging te geven, maar ook fietsen, spelen en zwemmen zijn goed voor honden om hun energie kwijt te kunnen.

Boos worden

Elke hondeneigenaar maakt het weleens mee, je hond doet iets wat niet mag. Soms betrap je hem op heterdaad en soms merk je het pas achteraf. Wat je hond ook doet, boos/gefrustreerd worden en schreeuwen heeft totaal geen zin, het werkt juist averechts. Je bent niet meer de assertieve roedelleider en honden zullen dit dan ook zien als een teken van zwakte. Slaan en schoppen is natuurlijk helemaal uit den boze. Geduld is erg belangrijk als hondeneigenaar!

Geen roedelleider

Als eigenaar van een hond moet je de positie van roedelleider op je nemen, jij bent de baas. Een roedelleider is rustig, duidelijk en zelfverzekerd. Neem je deze positie niet in dan voelt je hond zich gedwongen om deze positie op zich te nemen, dat zit in hun natuur. Hierdoor ontstaan vervolgens veel problemen, de eigenaar heeft geen controle over de hond en hij luistert niet meer; “de hond is eigenwijs” hoor je dan vaak.
Alles gebeurt op initiatief van de roedelleider, eten, spelen, wandelen en aandacht geven. Komt je hond naar je toe met een speeltje, ga hier dan niet direct in mee. Wacht af en pas de 5 minuten regel toe. Pas als je hond rustig ergens ligt kun je hem roepen en met hem gaan spelen. Het is dus niet dat je niet met je hond wil spelen maar het gebeurt alleen op initiatief van de roedelleider; jij dus!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!