Soorten borstels en kammen voor honden

In de column van deze week heb ik het met je over borstels en kammen, over hoe je jouw hond moet borstelen en waarmee. Hiermee haak ik in op mijn voorgaande column, waar ik het onder andere had over het overborstelingseffect. Vandaag ga ik je vertellen wat hier precies mee bedoeld wordt. Na het lezen van de column van vandaag van deze week weet je precies welke borstels en kammen je wel/niet moet gebruiken, maar ook hoe vaak jouw hond geborsteld moet worden en hoe.

Overborstelingseffect

Ik heb het al een aantal maal gehad over overmatig verharen en verschillende soorten rui. Het regelmatig te hard en te lang te borstelen met verkeerd materialen is dit de grootste oorzaak van overmatig verharen bij honden. Hierdoor kan de groei van de vacht erg verstoord raken. Door overmatig te borstelen of te kammen haal je niet alleen het dode haar uit de vacht, ook het levende haar wordt losgetrokken. De huid reageert hierop door het continue aanmaken van nieuwe haren. Dit gedwongen proces zorgt dus voor een verhaarprobleem, dat effectief inhoudt dat je hond het gehele jaar in de rui is. Dit is wat men bedoeld als er over het overborstelingseffect wordt gesproken.

Soorten hondenborstels

Er zijn tegenwoordig tal van soorten en maten hondenborstels te koop. Ik zal de meest voorkomende borstels kort voor je omschrijven en uitleggen waar ze voor gebruikt worden.

Poetsborstel

Deze borstel wordt over het algemeen alleen maar gebruikt bij honden en katten die mee doen op shows of tentoonstellingen. Een poetsborstel bestaat uit zachte synthetische of natuurlijke haren. De poetsborstel haalt losse haren uit de vacht en verdeelt het talg over de haren. Door het verdelen van de talg krijgt de vacht een mooi glanzende laag. Door met deze borstel tegen de haarrichting in te borstelen gaat het haar van de hond of kat wijder uit elkaar staan, waardoor je meer volume creëert in de vacht. Een poetsborstel is ongeschikt om klitten uit de vacht te verwijderen.

Rechte pennenborstel

Een rechte pennenborstel wordt over het algemeen gebruikt bij langharige honden. Deze borstel heeft pennen en die zitten gemonteerd in rubber. Door de pennen vast te zetten in rubber krijgen ze meer veerkracht, waardoor je minder hard hoeft te drukken tijdens het borstelen.

Universele en slickerborstel:

Dit zijn borstels die vaak worden gebruikt door professionals, bijvoorbeeld in trimsalons. Deze borstels zijn geschikt om klitten te verwijderen. Het is een goede borstel om te gebruiken bij kroesharige honden (poedel). Goed verkrijgbaar bij dierenwinkels, maar laat je svp goed voorlichten over het gebruik ervan.

Rubberenborstel

Veel baasjes van kort/gladharige honden schaffen een borstel uit deze soort aan. Er zijn zelfs rubberen handschoenborstels. Iedereen die een kort/gladharige hond heeft, en een dergelijke borstel of handschoen heeft aangeschaft, wil ik adviseren: gooi ze lekker weg. Ondanks dat je met deze borstel heerlijk de huid kan masseren, heeft deze borstel de neiging om meer haar te verwijderen dan wenselijk is, en heeft het dus een slechte invloed op de haargroeicyclus.

Soorten kammen voor honden

Zoals er verschillende borstels zijn, zijn er ook verschillende soorten kammen. Let bij de aanschaf van een kam op dat deze gepolijste en afgeronde punten heeft, om de hond zo min mogelijk schade aan te brengen. Hieronder een kort overzicht van de meest gangbare kammen.

De grove kam

Dit is een kam die erg prettig is om te gebruiken bij langharige honden. Met de kam kun je zonder beschadigingen te veroorzaken klitten verwijderen uit de vacht. De grove kam heeft lange tanden, door deze lange tanden en een fijne grip is hij erg geliefd in gebruik in trimsalons.

Middel of fijne kam

Deze kammen worden gebruikt voor het ontwollen van vachten maar ook om te controleren op klitten. Dit zijn vaak kammen met een houten greep waardoor deze erg fijn in de hand ligt.

Vlooienkam en de klittenkam

De vlooienkam is een kam waarvan de tanden erg dicht tegen elkaar aan zitten. Hierdoor kun je met de kam de evt. aanwezige vlooien vangen en verwijderen uit de vacht. De klittenkam wordt gebruikt bij honden waarvan de vacht erg snel vervilt of geklit raakt. Bij sommige kammen zitten er mesjes tussen de tanden, hiermee snijd je dus als het ware door de klit heen.

Herderharken

Vele lezers zullen deze kennen onder de naam Coatking. Dit is een kam met een dubbele functie, de kam kan ontklitten en losse haren verwijderen. Harken worden gebruikt om loszittende onderwol bij honden te verwijderen. Met dit soort harken moet je wel goed opletten dat je de huid van de hond niet raakt. Als je de huid tijdens het verzorgen toch raakt, is de kans groot dat de huid gaat irriteren en beschadigd raakt. Ook het gebruik van deze harken zou ik je dus willen ontraden.

Welke borstel en kam wel te gebruiken

Ik heb tot nog toe vooral geadviseerd welke borstels en kammen niet te gebruiken. Rubberen borstels en herderharken, en in een eerdere column al de Furminator. Welke kam of borstel kun je nu eigenlijk wel gebruiken? Dat ga ik met alle plezier vertellen. Ongeacht het ras van jouw maatje hoef je eigenlijk maar een kam en borstel te gebruiken.

Ik ben geen voorstander van het maken van reclame in blogs als deze, maar ik ga het nu lekker toch doen: De borstel die je als hondenbezitter het beste kunt aanschaffen is de Activet borstel. Vrijwel iedere hondentrimmer werkt hiermee, en dat is niet voor niets. Niet alleen werken deze borstels veel sneller dan alle andere borstels, ze hebben ook een veel langere levensduur. Helaas zijn deze borstels wel wat aan de prijzige kant, maar door hun lange levensduur en doordat je niet meer een compleet assortiment aan borstels hoeft aan te schaffen, is deze borstel de investering meer dan waard.

Er zijn een aantal verschillende Activet borstels, bijvoorbeeld voor professioneel of juist voor thuisgebruik. Laat je daarom altijd goed adviseren door de trimmer of dierenspeciaalzaak.

Hoe vaak moet ik borstelen

Er zijn veel mensen die hun hond dagelijks borstelen. Dit is echter helemaal niet nodig en ook absoluut niet bevorderlijk voor de vacht en huid van uw hond. “Oké,” denk je nu “maar wanneer moet ik het dan wel doen, en hoe vaak adviseer je mij dan om te borstelen?” Bij langharige honden zoals de Shih Tzu, Maltezer en Lhaso Apso volstaat het om één keer per week te borstelen, uiteraard afhankelijk van welke activiteiten er ondernomen worden met het beestje. De Shih Tzu van mijn schoonmoeder maakt bijvoorbeeld dagelijks een twee uur lange wandeling over het strand of door het bos, waar hij lekker vrij mag ravotten en door bosjes mag rennen etc. Dan red je het niet met één keer in de week, 2 keer per week is dan beter. Wat je wel dagelijks kan doen is controleren op klitvorming. Klitten zullen zich over het algemeen vormen achter de oren, onder de oksels, buik, tenen, liezen en de broek. Controleren kan gewoon met je vingers, maar je kan ook voorzichtig en losjes met een grove kam door de vacht heen gaan. Pas op bij de teentjes.

Voor honden met veel onderwol geldt eigenlijk hetzelfde. Om van de overtollige onderwol af te komen zou je de hond een keertje extra naar de trimmer kunnen brengen om al de losse onderwol eruit te laten blazen. Honden met een ruwharige vachten, zoals de ruwharige teckel, worden niet geborsteld, maar geplukt door een trimmer.

Kort/gladharige honden bij voorkeur nooit meer borstelen. Het beste wat je kunt doen is een keer per week de hond met een vochtige hand of washand aaien. Op deze manier doe je feitelijk precies hetzelfde als met een borstel, de huid wordt gemasseerd en de talg wordt verspreid over de vacht, maar er wordt geen levende haar losgetrokken.

Om van loszittende haren af te komen kun je de hond ook naar de trimmer brengen voor een antiverhaarbehandeling, dan hoef je zelf eigenlijk helemaal niets te doen aan de vachtverzorging. Je zult merken dat de hond zijn natuurlijke ruiproces aanhoudt.

Let wel, mocht je hond gecastreerd of gesteriliseerd zijn, of medische klachten hebben, dan kan de dagelijkse verzorging iets anders vragen. Om te bepalen welke verzorging het beste bij je hond past, raad ik je aan om langs de trimmer te gaan voor advies.

Zo borstel je een hond goed

Er is eigenlijk maar één juiste manier van borstelen: met de haarrichting mee, en van boven naar beneden.

  1. Je begint met borstelen en kammen boven op het hoofd
  2. Daarna de onderkant ofwel de achterkant van de oren
  3. Vervolgens de nek, de rug en de staart
  4. Dan de flanken (de zijkanten)
  5. Hierna de hals en het borstgedeelte
  6. Nu de buitenkant van de poten kammen en borstelen
  7. Als laatste de binnenkant van de poten, de buik, de liezen en de oksels

Nu is de hond volledig gekamd en geborsteld. Mensen die lichamelijk niet in staat zijn om de hond zelf te borstelen, geen tijd hebben om dit te doen, en niet een lief neefje of nichtje of aardige buurman hebben, weet dat je ook hiervoor bij de trimmer terecht kunt.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.