Castratie

Sommige mensen zien het als een business van de dierenartsen, anderen vinden het gewoonweg zielig voor de hond. Laten we eerst even gaan kijken naar het nauurlijke gedrag en instinct. Honden hebben van nature in een roedel 2 doelen in hun leven; te overleven en voor te planten.

Het laatste kunnen ze bij de meeste baasjes niet doen, hierdoor raken ze gefrustreerd en er ontstaan gedragsproblemen zoals het slopen van je meubels. Dat is niet wat je wil toch? Je kunt 2 dingen doen, je hond 2 keer per jaar een teef laten dekken of je hond te laten castereren. Ben je geen erkende fokker en heb je geen verstand van het fokken met honden begin er dan ook niet aan!

Hoe werkt de castratie?

De castratie van een reu is een vrij simpele en snelle ingreep. De zaadballen van de honden worden verwijderd, deze maken zaadcellen en hormonen aan. Hierdoor heeft de hond na de operatie geen last meer van alle hormonen die hem vertellen dat hij een teef moet dekken en wordt hij een stuk rustiger, maar zijn karakter blijft hetzelfde! Veel eigenaren zijn hier bang voor “ Wat als mijn hond ineens helemaal anders wordt”. Hoe jonger je de reu laat castereren hoe minder invloed dit heeft op zijn gedrag. Als je hond nog geen last heeft van gierende hormonen zal hij zich ook na de operatie hetzelfde voelen. Vanaf 6 a 8 maanden kan je de reu al laten helpen, overleg dit met je dierenarts.

Gezonder

Naast dat de castratie ervoor zorgt dat de hond zich niet meer kan voorplanten en zijn hormonen dit ook niet meer pushen is een castratie ook gezonder voor je reu. Zo is de kans op prostaatproblemen minder en bij een niet ingedaalde testikel kan op latere leeftijd testikelkanker ontstaan.

castratie reu

castratie reu

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!