Een obsessie voor een speeltje, schaduw, bot, water, een kat of iets anders kan uiteindelijk schadelijk zijn voor je hond. In het begin lijkt het misschien grappig, je hond rent achter een schaduw aan en het lijkt erop of hij aan het spelen is. Maar eigenlijk heeft hij hier helemaal geen controle meer over, het is vergelijkbaar als een verslaving bij mensen.
Hoe herken ik een obsessie?
Laten we als voorbeeld een obsessie voor een tennisbal nemen. Normale honden spelen met allerlei speeltjes, de een vinden ze misschien leuker dan de ander maar het draait om hetzelfde; plezier. Honden met een obsessie ‘spelen’ met veel meer intensiteit alsof het een kwestie van leven en dood is. Het is net alsof je hond in trance is, hij reageert niet meer op jou en is totaal gefocust op één ding; de tennisbal. Het is geen ontspannen spelletje meer waarin je hond plezier heeft.
Voorkomen is beter dan genezen
Ten eerste is beweging erg belangrijk, zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt zodat hij zijn energie kwijt kan raken. Wandelen, hardlopen, fietsen, noem het maar op. Honden die hun energie niet kwijt kunnen zullen proberen dit op een andere manier kwijt te kunnen raken. Niet alleen obsessies kunnen hier een gevolg van zijn, ook het kapot maken van je bank, extreem veel blaffen en zelfs agressie.
Een teken van obsessie is dus de intensiteit van spelen, let hier dus goed op. Jij controleert de intensiteit van het spel, je moet je hond dus kunnen onderbreken. Dit betekent niet dat hij niet mag spelen, alleen tot een bepaald niveau van intensiteit. Dit is een beperking die jij als roedelleider aangeeft, doe je dit niet dan kan het dus uiteindelijk doorslaan in een obsessie.
Corrigeren van obsessief gedrag
Obsessief gedrag moet je direct corrigeren. Het is belangrijk dat je aan je hond kunt zien wanneer hij op een normale manier speelt en wanneer de intensiteit van het spelen over de grens heen gaat. Dit vergt kennis van energieniveau en lichaamstaal, heb je hier moeite mee? Vraag dat een professional bij jou in de buurt om je hierbij te helpen.
Zodra je hond de grens van te veel intensiteit in het spel overschrijdt moet je hem corrigeren. Je stopt het spel en hij moet volledig tot rust komen. Hij moet zich onderwerpen en ontspannen. Het speeltje, in dit geval de tennisbal moet je niet weghalen, leg het juist voor je hond neer. Als je de tennisbal van hem afpakt wordt het een prooi, waardoor de intensiteit juist nog hoger wordt. Het punt is dat je voorkomt dat de intensiteit van het spel te hoog wordt, je moet het dus een stapje voor zijn.
Als je hond tot rust is gekomen en zich volledig onderworpen heeft geeft jij als baasje aan wanneer hij weer met de bal mag spelen. Wees consequent en oefen! Blijft ook goed naar jezelf kijken, blijf rustig, wordt niet boos en heb geduld!