Hulpmiddelen bij het begeleiden en trainen van honden: Riemen

Zoals bij het leven in deze tijd past: Snel, dynamisch en vooral met zo min mogelijk moeite het beste resultaat willen bereiken.
En niet te vergeten; het moet natuurlijk in de mode zijn en het liefst bekend van TV. De consument vraagt, de producten komen razend snel op de markt. De één nog beter dan de ander. Tenminste, als we alles wat er over gezegd wordt geloven. Dit fenomeen zien we ook bij alle hulpmiddelen die er op de markt zijn voor het begeleiden en trainen van honden.
Het is teveel werk om alle hulpmiddelen apart te bespreken, maar door een grove indeling te maken aan de hand van de werking van het hulpmiddel, wordt er al een hoop duidelijk.
Bij vragen over een specifiek hulpmiddel is het raadzaam contact op te nemen met een gedragsdeskundige.

HET BELANGRIJKSTE “HULPMIDDEL” : De bedienaar ervan !!

De begeleider is verantwoordelijk voor het gebruik van hulpmiddelen en de werking ervan. Ieder hulpmiddel wat verkeerd gebruikt wordt kan letsel veroorzaken bij de hond. Als de begeleider niet kalm en assertief is dan werkt een hulpmiddel niet. Iedere vorm van frustratie, onrust en irritatie werkt averechts. Onze menselijke emoties moeten vaak bewust onderdrukt worden bij het begeleiden van honden.
Honden communiceren bijna 100% met lichaamstaal. In die taal kijkt een hond ook naar ons. Doen alsof je kalm en assertief bent heeft daarom geen zin. Je eigen emoties en onrust onder controle krijgen is een leerproces. Begin er vandaag al mee, je zult merken dat het ook een positieve werking heeft op de rest van je leven in de “mensen”wereld. Kijk daarom eerst kritisch naar jezelf, alvorens een hulpmiddel uit te kiezen. Bespreek bij twijfel met een deskundige welk hulpmiddel bij jou en je hond past.

Riemen/lijnen

Gemaakt van allerlei materiaal. De voorkeur is per baas verschillend. Het materiaal is niet direct specifiek belangrijk voor de inwerking op de hond.
Belangrijk is dat de riem/lijn altijd slap hangt en de hond niet trekt aan de lijn.

Korte lijnen

Voor de dagelijkse, normale begeleiding van de hond niet aan te raden.
Korte lijnen staan snel strak en dat zorgt voor onrust in de hond. Onrust zorgt op haar beurt weer voor angst en/of agressie. Voor honden die agressie mogen gebruiken in hun werk kan een korte lijn juist goed gebruikt worden, bv. politiehonden.

Lange lijnen

Goed voor de dagelijkse begeleiding van de hond, de lengte is makkelijk aan te passen aan de situatie door de lijn in te korten d.m.v. lussen maken naar behoefte. Door de lengte is het mogelijk ervoor te zorgen dat de lijn slap hangt en de hond, door de juiste begeleiding, leert niet te trekken.

hondenriem

Flexilijnen/rollijnen

Door het automatische rolmechanisme staan deze lijnen altijd strak en leert de hond dat trekken aan de lijn normaal is. Het is zeker mogelijk honden te leren om niet “door” te trekken als de lijn helemaal uitgerold is, maar toch staat er altijd druk op de nek van de hond. Deze druk kan hetzelfde gedrag veroorzaken als omschreven bij ‘korte lijnen’.
In sommige gevallen kunnen deze lijnen een uitkomst zijn de hond wat meer vrijheid in beweging te geven als loslopen echt onmogelijk is, maar ideaal is het zeker niet.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.