Waarom jankt of piept mijn hond?

Jouw hond doet het vast ook wel eens, piepen of janken. Janken is een vorm van communicatie die honden gebruiken, de primaire vorm van communicatie van honden is door energie en lichaamstaal. Janken ontstaat door de opstapeling van spanning waardoor de hond de drang heeft om zich uit te drukken, honden janken om hun fysieke, mentale of emotionele toestand te communiceren. Niet alle soorten gejankt is hetzelfde:

Janken of piepen door lichamelijke behoefte

Als je hond plots begint te janken zonder duidelijke reden is het belangrijk om eerst te kijken of je hond pijn heeft! Dit is met name het geval voor een hond die jankt terwijl hij een zeer onderdanige houding aanneemt zonder dat hij jou daarbij betrekt. Als dit gedrag plotseling optreedt, bekijk dan goed waar je hond pijn kan hebben en bij twijfel raadpleeg dan de dierenarts!

Een andere lichamelijke reden waarom een hond gaat piepen of janken is omdat hij zijn behoefte moet doen. De drang om te plassen of poepen stijgt tot het moment dat hij het echt niet meer op kan houden. Omdat je hond zindelijk is en honden instinctief niet in hun eigen hol de behoefte doen moet hij deze spanning op een andere manier kwijt. Dit kan ook voorkomen in combinatie met krabben aan de deur of zich bij de baas melden.

Janken of piepen door mentale toestand

Onderwerping

In een roedel is janken vaak een teken van onderwerping. Het is manier om aan een meer dominante hond, aan te geven dat hij ranglager is en hij de ranghogere respecteert. Dit gaat meestal gepaard met onderdanige houding “Ik geef het op.”: Oren, staart en hoofd naar beneden, of zelfs met hun hele lichaam laag bij de grond. Als je hond op deze manier jankt is het beste wat je kunt doen met je lichaamstaal aangeven dat het oke is (zonder te praten) en dan weg te lopen. Voor een hond betekent dat: “geaccepteerd.”

Opwinding

Als je hond piept of jankt tijdens een begroeting dat komt dit door de opwinding. In dit geval kan je hond ook op en neer springen of draaien. Negeer de hond totdat hij tot rust komt.

Aandacht

Ten slotte kan een hond janken of piepen om je te laten weten dat ze iets willen – vooral als dit gedrag eerder heeft gewerkt voor hen. Dit los je op door te wachten tot je hond kalm is en niet meer om aandacht vraagt, pas dan geeft je hem wat hij wil. Op deze manier leery je de hond dat janken of piepen niet leidt tot wat hij wilt. Het is in sommige gevallen net als met kinderen, dat je hond ergens om vraagt betekent niet dat ze het ook altijd moeten krijgen.

twee jack russel honden aan het janken

Janken of piepen door emotionele toestand

Honden janken of piepen ook om hun emotionele toestand aan ons te communiceren, let ook goed op de lichaamstaal om te begrijpen waar dit janken vandaan komt. Een hond kan janken omdat ze opgewonden, gespannen/onrustig, gefrustreerd, of angstig zijn. Opwinding gaat gepaard met veel springen, cirkelen en soms ook blaffen. Onrust gaat gepaard met nerveus heen en weer lopen en een  onzekere lichaamstaal – oren en staart naar beneden, constant rondkijken. Een gefrustreerde hond kan obsessief gedrag vertonen terwijl hij jankt, zoals krabben aan de deur. Een angstige hond zal janken en tegelijkertijd een onderdanige houding aannemen, mogelijk zelfs trillen. Zo’n hond zal proberen te ontsnappen of zich verstoppen.

Janken of piepen is niet de primaire vorm van communicatie zoals wij mensen dit wel doen met onze stem. Als er niet goed wordt gereageerd op het janken kunnen honden dit blijven doen, wat leidt tot ongewenst gedrag. Het is belangrijk om het soort piepen of janken te begrijpen en daarop op de juiste manier te reageren. Zoals met alles is het belangrijk dat jij zelf assertief en rustig blijft.

Lees meer:

Waarom begraven honden dingen?
Waarom likken honden?
Waarom geeft je hond een duwtje met zijn neus?
Waarom steekt mijn hond zijn hoofd uit het autoraam?

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!