Voordat je begint met clickertraining moet je de basis kennen. In principe moet je drie dingen weten : 1 . Wat is een clicker 2 . Hoe werkt de clicker 3 . Hoe gebruik je de clicker tijdens een training
Wat is een clicker?
Een clicker is een apparaatje dat een geluid maakt zodra je het indrukt. Om het klikkende geluid te maken, wordt een flexibele metalen tong in het midden ingedrukt op een ander stuk metaal. Clickers worden momenteel gemaakt van plastic rechthoekige of ovale dozen met een flexibel metalen stuk in het midden die een eigen geluid maakt . Clickertraining is dusdanig populair dat je een clicker bij de meeste dierenspeciaalzaken of webshops kunt verkrijgen.
Ondanks dat clickers in massaproductie gemaakt worden heeft elke clicker zijn eigen geluid. Omdat honden veel beter kunnen horen dan wij mensen, kunnen honden wel het verschil horen. Dat betekent dat in een groep vol met honden en clickertrainers jouw hond nog steeds het specifieke geluid van jouw clicker kan herkennen. Dat betekent ook dat je de clicker niet in het zicht van de hond hoeft te gebruiken. Eigenlijk is het beter om helemaal niet met de clicker te wijzen naar je hond. Gebruik de clicker achter je rug of in je (jas)zak.
Waarom clickertraining?
Een clicker is een manier om aan je hond aan te geven dat wanneer hij het gedrag vertoont dat jij van hem vraagt, dat het juiste gedrag is. De clicker is een middel om aan je hond aan te geven op welk specifiek moment hij het gedrag laat zien dat jij van hem vraagt. Je kunt zo heel specifiek aangeven welk gedrag je precies beloont. Als je eenmaal begrijpt hoe je een clicker moet gebruiken , zul je merken dat het efficiënter is dan het gebruik van je stem . Hier een voorbeeld
Laten we zeggen dat je wilt dat je hond gaat zitten . Hij doet dat , maar daarna springt de hond tegen je aan. Je had hem geprezen , maar niet op het exacte moment dat hij zat. Hij ontving zijn beloning (bijvoorbeeld je stem “braaf!”) net op het moment dat hij tegen je opsprong.
Je hond heeft geleerd dat tegen je op springen een beloning oplevert, maar het zitten dus niet ; daarom zal hij blijven springen. Als je met de clicker had geklikt toen hij zat , zou hij hebben geleerd dat dat het gedrag was wat je wilde. Hij werd beloond voor het springen en het zitten werd niet beloond. Zoals dit voorbeeld illustreert, is verbale beloning niet altijd op het juiste moment. Daarnaast is het ook heel erg moeilijk om je hond met je stem elke keer op precies dezelfde wijze te belonen ( denk aan een hoge en lage stem), terwijl een clicker altijd precies hetzelfde geluid maakt.
Hoe wordt een clicker gebruikt tijdens de training van een hond?
Een clicker markeert hét moment dat je hond iets goeds heeft gedaan. Door conditionering, zal je hond leren dat het geluid van de klik betekent dat hij een beloning zal ontvangen. De beloningen kunnen bijvoorbeeld eten, een speeltje , een aanraking zijn. Dit verschilt per hond, ga daarom na wat jouw hond motiveert en leuk vind. De ene hond is helemaal gek van een tennisbal en is niet te motiveren met een hondenkoekje, bij andere honden is dit precies andersom. Maar ook een aai op het hoofd kan al een beloning zijn. Als je de clicker gebruikt om je hond bepaalde dingen te leren moet je je aan een aantal regels houden. Geef na het clicken altijd een beloning, door te clicken geef je aan dat dit het gedrag is dat je van je hond vraagt. Mocht je een keer perrongeluk op het verkeerde moment klikken geef je hond dan wel zijn beloning. Je hond begrijpt niet dat jij een fout heb gemaakt, en zal zijn motivatie en vertrouwen verliezen als jij niet constant bent met het klikken en geven van een beloning. Naar mate de tijd vordert en je hond het principe begrijpt kun je de tijd tussen het klikken en geven van de beloning vergroten. Uiteindelijk is de klik al de beloning voorje hond en beloon je hem pas aan het einde van de trainingssessie met zijn favoriete speeltje of een lekker hondenkoekje.
Dit was een algemene introductie over clickertraining.
In komende artikelen zullen we dieper ingaan op het gebruik van de clicker tijdens een training. We zullen in die artikelen meer voorbeelden geven over hoe je jou hond bepaalde commando’s en hondentrucjes kunt aanleren.