Stappenplan: de nagels knippen van je hond

De nagels van je hond knippen is een grote angst of in sommige gevallen zelfs de grootste nachtmerrie van baasjes. Terwijl dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Als je van jongs af aan de hond leert om op verschillende manier aangeraakt te worden, zul je merken dat het knippen van de nagel een peulenschilletje is.

Hoe wordt de hondennagel gevormd?

Een nagel van je hond bestaat uit keratine, waar ook haren uit bestaan. Dit zijn lichaamseigen eiwitten die zowel in haar, huid, nagels, hoeven, hoorns en tanden voorkomen. De nagels worden in feite gevormd door uitstulpingen van de buitenste laagjes van de huid, de opperhuid.

Nagels zijn eigenlijk soort van harde hoezen van huid, met in het midden een bloedvoorziening, die de nagel voedt. Deze bloedvoorziening in de nagel wordt dan ook ‘het leven’ van de nagel genoemd. Zowel bij honden als katten groeien de nagels continu door, en zijn niet zoals haren afhankelijk van een groeiperiode ofwel de rui.

Hoeveel nagels heeft een hond?

Iedere hond wordt geboren met aan de voorpoten 4 nagels aan de voet, en een nageltje aan de binnenkant van de poot, het zijnageltje ofwel de duimen. Ook bij de achterpoten heeft een hond 4 nagels. Er zijn honden die bij de achterpoten een vijfde nagel hebben. Dit nageltje of teentje wordt ook wel de hubertusklauw of wolfsklauw genoemd. De naam wolfsklauw is echter niet juist. Wolven, het oerras van de honden, hebben dit nageltje namelijk niet. Het gaat hier om een relatief onschuldige ‘fokfout’, een onzuiverheid die door het fokken met dieren om verschillende rassen te creëren is ontstaan. Er zijn rassen die zelfs een dubbele hubertusklauw hebben, bijvoorbeeld de Braird.

hubertusklauw

Hoe snel slijten de nagels van een hond?

De nagels van je hond blijven altijd groeien. Als deze niet goed afslijten, kunnen ze erg lang worden, en daar kan de hond behoorlijk last van krijgen. Zoals ook (de meeste) mensen niet met nagels van een centimeter of tien rond willen lopen. Het slijten van de nagels gebeurt als ze tijdens het lopen de grond of vloer raken. Het bovenste deel van de nagel groeit sneller dan de onderkant. Hierdoor zal een nagel altijd in een boog naar beneden groeien, en bij te weinig afslijting in een spiraal- of cirkelvorm groeien. Bij honden die te weinig of niet voldoende bewegen, of afwijkende poten hebben, is het dan ook nodig om de nagels te knippen. Bij honden met een hubertusklauw is dit ook nodig, aangezien deze nooit de grond raakt. Maar bij alle honden, ook honden die veel bewegen, is het raadzaam af en toe de nagels te controleren en deze eventueel bij te knippen.

Nagels bij oudere honden

Bij oudere honden kan het zijn dat ze last krijgen van een ‘spreidvoet’. Een spreidvoet betekent dat de nagels te lang zijn, maar toch de grond niet raken. Dit komt doordat bij een oudere hond de poten en pezen doorzakken, waardoor de hond niet meer volledig op het achterste gedeelte van zijn poot staat. Als hier niets aan gedaan wordt, is de kans groot dat de nagels omklappen of afbreken, als hij bijvoorbeeld blijft haken in je favoriete trui. Met als gevolg dat je richting een dierenartspraktijk moet gaan, om het volledige nageltje te laten verwijderen. En bovendien kun je die mooie trui ook wel wegdoen.

Wanneer kun je zelf de nagels knippen?

Hoe kun je vaststellen wanneer je de nagels van uw hond moet knippen? Maak het jezelf gemakkelijk door de hond op een vlakke ondergrond te laten staan. Als de nagels van de hond de grond net of net niet raken, dan is knippen van de nagels niet nodig. Wanneer de nagels wel goed de grond raken, weet je dat het knippen van de nagels nodig is.

Nagels bestaan in allerlei kleuringen, van licht tot zeer donker. Bij een licht gekleurde nagel zie je een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.

Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels waar je het leven wel ziet zitten. Ga je de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst zacht de druk met de nageltang. Trekt de hond zijn poot terug, dan zit je op het leven. Je weet dan gelijk dat je een stukje meer naar het einde van de nagel moet zitten.

Stappenplan nagels knippen bij je hond

  1. Zorg voor een scherpe nagelschaar. Deze is verkrijgbaar bij iedere dierenwinkel. Gebruik nooit een knijptangetje om de nagels te knippen.
  2. Voor het knippen van de nagels aan de voorpoten kun je het beste je hond laten zitten. Neem met de hand de onderpoot van de hond vast, en neem de teen die je wilt knippen tussen duim en wijsvinger. Plaats met de andere hand de nagelknipper rond de tip van de nagel. Met een snel gebaar knipt je de nagel af.  Dit herhalen bij de overige nagels aan de voorpoten, en vergeet het duimpje niet. Blijf tijdens het knippen rustig, ook al spartelt je hond een beetje tegen. Beloon de hond natuurlijk even na het knippen.
  3. Voor de nagels aan de achterpoten kun je de hond het beste laten liggen. Zorg dat de hond met zijn billen naar je toe ligt. Houdt met je hand de poot vast, en neem de teen die je wilt knippen weer tussen duim en wijsvinger. Zet de nagelknipper rond de tip en knip met een snel gebaar de nagel af. Vergeet bij de achterpoten niet om ook de hubertusklauw te knippen. Dit laatste uiteraard alleen als uw hond een hubertusklauw heeft.

Mocht je per ongeluk toch in het leven hebben geknipt en het nageltje gaat bloeden, raak dan vooral niet in paniek. Het is relatief ongevaarlijk, en meestal stopt het bloeden vanzelf zodra de hond de poot neerzet. Mocht dit niet zo zijn, kun je simpel zelf het bloeden stelpen door een klein beetje druk uit te oefenen onder het bloedende nageltje. Je zult zien dat het bloeden snel stopt, waarschijnlijk al met enkele seconden.

In deze video legt dierenarts Sandra van Dierenkliniek Almere Stad ook uit hoe je de nagels van je hond knipt

Wanneer niet zelf de nagels van je hond knippen?

Bij probleemnagels of nagels die zo lang zijn geworden dat deze in de huid zijn gegroeid, kun je er beter voor kiezen ze door een professional te laten knippen. Bij te lange nagels bijvoorbeeld, groeit ook het leven door, waardoor het noodzakelijk is hierin te knippen om de nagel weer de normale vorm te geven. Een zeer onplezierig klusje, zowel voor jou als je hond.

Maar indien je hond zeer donkere nagels heeft, of je gewoon echt te bang bent om het zelf te doen, ga dan gerust bij je trimmer of dierenarts langs.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.