Het komt vaak voor dat honden, vooral de wat oudere, last het van tandsteen of zelfs loszittende tanden. Een gebitsbehandeling bij de dierenarts is dan noodzakelijk maar hier zit wel een risico aan, je hond moet dan onder narcose. In de natuur kauwen honden op botten waardoor ze het tandsteen al voorkomen en wat er wel is afbreken. Onze huisdieren krijgen meestal hondenbrokken, dit gaan de tandplak en tandsteen niet tegen, BARF voeding, je hond regelmatig een bot of een Dentastick geven zijn manieren om dit tegen te gaan. Maar je kunt natuurlijk ook het gebit van je hond verzorgen door zijn tandjes te poetsen!
Hoe poets ik de tanden van mijn hond?
Maak tandenpoetsen een leuke bezigheid voor jou en je hond! Ga eerst een lang stuk wandelen of fietsen met je hond zodat hij de meeste energie kwijt is. Introduceer je hond rustig aan de tandenborstel en de tandpasta, gelukkig zijn er tandpasta met lekkere vleessmaakjes op de markt, dit maakt het voor je hond al wat leuker. Wees niet te fanatiek, poets eerst 1 of 2 tanden en beendig de oefening positief. De volgende dag poets je iets tanden meer en zou bouw je dit rustig op. Het belangrijkste; heb geduld! Beloon je hond als hij rustig blijft en de oefening toelaat, zo maak je het een feestje voor je viervoeter. Heb je een puppy, begin dan al vroeg met het poetsten van de tandjes, jong geleerd is oud gedaan!
De onderstaande video van AniCura legt goed uit hoe je de tanden van je hond moet poetsen:
Hondentandpasta
Gebruik geen mensen tandpasta voor je hond! In de meeste tandpasta voor ons mensen zit fluoride, dit is extreem giftig voor honden! De meeste dierenwinkels hebben hondentandpasta in hun assortiment.
Signalen van een slecht gebit
- Een slechte adem
- Extreem kwijlen
- Gele tanden
- Grijpen met een poot naar de bek
- Rood, gevoelig en bloederig tandvlees
- Gele/bruine rand op de tand bij het tandvlees (tandsteen)
Heeft je hond last van een of meerdere signalen ga dan langs de dierenarts, hij kan bepalen wat er gedaan moet worden om het gebit weer gezond te krijgen. Tijdens de jaarlijkse inenting controleert een goede dierenarts ook het gebit van je hond, doen ze dit niet? Vraag er dan om, zo ben je gebitsproblemen een stap voor en hoeft je hond op latere leeftijd niet onder de riskante narcose voor een gebitsbehandeling.