In deze column ga ik door op het onderwerp van de vorige column., waarin ik het heb gehad over de Furminator. Daarin heb ik uitgelegd waarom ik van mening ben dat deze specialistische borstel in principe voor maar zeer weinig honden (en baasjes) geschikt is. Om beter te begrijpen waarom, is het nodig dat ik u iets meer vertel over de haargroeicylclus en de verschillende soorten rui bij honden. Want in sommige gevallen heeft overmatige haaruitval meer een medische oorzaak of een ander onderliggend probleem zoals een bepaalde rui. Door klakkeloos te ‘Furminateren’, haalt u dit probleem niet weg, en in sommige gevallen kunt u het zelfs verergeren. Ik hoop dat u na het lezen van deze column en die van volgende week (over de rui en verharen), meer inzicht zult krijgen, en wellicht kan ik u zelfs overtuigen van mijn standpunt.
De haarcyclus
Haar groeit in fasen. Genetische factoren bepalen voor iedere hond de lengte van het haar. Wanneer het haar een bepaalde lengte bereikt, stopt de groei. De groeicyclus van een haar bestaat uit 6 fases: Anagene fase, Overgangs- of vroege Katagene fase, Katagene fase, Rust- of Telogone fase, vroege Anagene fase en Anagene of groeifase.
- Anagene fase: In de haarkiem worden door celdeling haarcellen aangemaakt. Oftewel: er groeit een nieuwe haarwortel, waarmee de productie van een nieuwe haar is begonnen. De Anagene fase wordt ook wel de groeifase genoemd. Deze duurt ongeveer twee tot zes jaar, afhankelijk van genetisch bepaalde factoren. Ongeveer 85% van de haren bevindt zich in de anagene fase, wat betekent dat er altijd haar op het lichaam aanwezig is.
- Overgangs- of vroege Katagene fase: In deze fase trekt de haarknop zich samen. Hierdoor krijgt de haarbasis een kegelvorm.
- Katagene fase: In deze fase wordt de haarwortel dikker, krimpt weer en duwt de haar een stukje naar buiten. De Katagene fase is een overgangsfase en duurt 2 tot 4 weken. De haarwortelstamcellen delen zich steeds minder en de groei van de haarwortel komt in deze periode tot stilstand.
- Rust of Telogone fase: In deze fase verschrompelt de haarwortel tot aan de uitmonding van de talgklier. Dit is de rustfase van het haar. De haarwortelstamcellen zijn nu geheel tot stilstand gekomen en de cellen delen zich niet meer. Deze periode duurt 2 tot 4 maanden. Omdat de cellen niet actief zijn krimpt de haarwortel in. Aan het einde van de rustfase worden de haarwortel stamcellen weer actief en wordt de oude verschrompelde haar naar buiten geduwd. Dit is dus haaruitval. Wees gerust, want in feite is de nieuwe haar al aanwezig onderin het haarwortelzakje. De nieuwe haar duwt de oude naar buiten.
- Vroege Anagene fase: In deze fase wordt er weer een nieuwe haarknop gevormd.
- Anagene of groeifase: De cyclus is nu rond en er ontstaat weer een anagene of groeifase. De hele cyclus begint weer van voor af aan.
Dit betekent dat de natuurlijke haargroeicyclus de voornaamste veroorzaker is van verharing. Honden, katten en konijnen doorlopen deze fases voortdurend. Verschillende factoren zijn van invloed op de hoeveelheid haar die dieren verliezen en wanneer het verharen het ergst is.
De haargroeicyclus wordt meestal pas goed duidelijk in de telogene fase, die we dan de rui of verharingsperiode noemen. Honden en katten volgen in het algemeen hun wilde voorouders en wisselen 1 tot 2 keer per jaar van vacht. Bij sommige rassen duurt de volledige cyclus 4 maanden en bij andere 1,5 tot meer dan 2 jaar.
De haargroeicyclus en de conditie van de vacht wordt beïnvloed door:
Het seizoen, met name de lichtintensiteit
Temperatuursverandering
Voeding
Hormonen
De algemene conditie van uw hond of kat
Erfelijkheid
Milieufactoren
Manipulatie door borstelen of kammen en trimmen
Tot zo ver over de haargroeicyclus. Volgende week zal ik het hebben over verharen en het ruiproces van uw hond. Hopelijk bent u na het lezen van deze column wat wijzer geworden over haargroei. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze insturen via hondenwoordenboek.nl. Ik kom dan graag terug op uw vraag in mijn volgend column.
Heeft uw hond een vachtprobleem of blijft u hond maar verharen. Ga dan gerust langs uw dierenarts of vakkundig hondentrimmer. Deze mensen kunnen u veel meer vertellen over het achterliggende probleem, en u ook helpen er iets aan te doen.