Volwassen honden kunnen net als pups (een vorm van) onzindelijkheid vertonen, dit kan verschillende oorzaken hebben.
Inhoudsopgave
Mijn hond plast in huis, of in zijn kennel
“Kennel”onzindelijkheid
Een hond zal in principe nooit zijn eigen plekje bevuilen, toch kan dit soms voorkomen. Bij honden die een langere tijd in een kennel zijn gehouden zonder daar regelmatig uit te worden gelaten, kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Denk aan een hond die lang in een asiel heeft gezeten of een hond die veel alleen thuis is. In sommige (extreme gevallen) weigeren deze honden zelfs om buitenshuis hun behoeften te doen, deze routine zijn ze namelijk niet gewend. Het is daarom heel belangrijk om je hond regelmatig en rond vaste tijden uit te laten, minstens 4 keer per dag. Als je een hond de mogelijkheid geeft om buiten zijn behoefte te doen is de kans dat hij het binnenshuis doet erg klein!
Mijn jonge hond plast in huis, waarom doet hij dit?
Submissief plassen
Niet al het binnen plassen is een vorm van onzindelijkheid. Sommige honden (pup of volwassen) doen deemoedsplasjes. Een deemoedsplasje is het laten lopen van urine om aan te geven dat het andere individu hoger in rang is. Het is dus een manier om respect te tonen. Vaak worden deemoedsplasjes gedaan als de hond onzeker is om op deze manier agressie van het andere individu te voorkomen of te remmen. Daarom mogen deemoedsplasjes nooit bestraft worden. Door straffen wordt het alleen maar erger, je hond leert wat jouw frustratiepunten zijn.
Negeer de hond totdat deze rustig en stabiel is. Zodra de hond rustig is kan er voorzichtig contact gezocht worden. Om onzekerheid of grote opwinding te voorkomen moet dit rustig gedaan worden. Praat zo min mogelijk, kijk de hond ook niet aan en benader de hond van onder, door tussen de voorpoten te kriebelen. Pas als dit goed gaat en de hond rustig blijft, kan er voorzichtig meer contact gemaakt worden. Langzaam opbouwen is de enige mogelijkheid om het plassen te voorkomen.
Mijn hond plast in huis door stress
Stressplasjes
Plassen kan ook een vorm van opwinding/stress zijn, bijvoorbeeld blijdschap, enthousiasme of angst, ook hiervoor geldt dat de hond er niets aan kan doen en mag dus nooit bestraft worden. Dit zien we vooral bij pups en jonge honden, vaak omdat er nog onvoldoende controle is over de blaaspieren. Als de hond door begroeting of spel erg opgewonden of enthousiast wordt, kan het zijn dat hij zijn urine laat lopen. Op dat moment is er nog niet genoeg controle over de blaasspieren.
Om opwindingsplasjes te voorkomen kun je de begroeting het beste zo rustig mogelijk houden. Negeer de hond bij binnenkomst en roep hem pas even later bij je, als hij weer wat gekalmeerd is. Je kan ook de hond buiten begroeten om zo te voorkomen dat het plasje in huis terecht komt. Maak ook dan de begroeting zo rustig mogelijk, houd wilde spelletjes kort of doe ze helemaal niet, en ga direct na het spelen en na het begroeten met de hond naar buiten.
Mijn hond plast in huis tegen meubels
Markeergedrag
Reuen (soms ook teven) kunnen de neiging hebben om binnenshuis hun terrein te willen markeren. Bijvoorbeeld als de hond niet zeker is over zijn positie binnen de groep, als er vreemde honden in huis geweest zijn, er een loopse teef in de buurt is of soms uit onrust of zenuwen. Bij het markeren wordt vaak tegen rechtopstaande oppervlakken geplast. Castratie kan meehelpen dit probleem op te lossen, maar de hoofdoorzaak ligt bij de onduidelijkheid en onzekerheid wat betreft leiderschap binnen de groep. Goed leiderschap van de baasjes zorgt voor een stabiele hond, waardoor het probleem opgelost kan worden.
Mijn hond plast in huis als ik weg ben
Verlatingsangst
Honden met verlatingsangst kunnen ook onzindelijk gedrag vertonen. Dit komt door de stress van alleen thuis zijn waardoor ze de controle verliezen. De stresshormonen beïnvloeden het lichaam van de hond, een hond die nerveus is zal vaker moeten plassen. De oplossing is het trainen van je hond zodat hij wel alleen thuis kan blijven. Dit kan veel tijd kosten, maar het resultaat is een rustige hond!
Mijn oude hond plast in huis
Ouderdom
Bejaarde honden hebben meer moeite met het ophouden van hun behoefte doordat de spieren zwakker worden, ook kan dementie invloed hebben op de zindelijkheid.
Mijn hond plast in huis, kan dit een medische oorzaak hebben?
Medische oorzaken
De hond plast in huis, onzindelijkheid kan ontstaan door:
- Blaasontsteking
- Nierproblemen
- Suikerziekte
Je hond plast in huis, komt dit ineens uit het niets? Laat je hond dan altijd controleren bij de dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.
Mijn hond plast in huis, hoe ruim ik dit op?
Goed schoonmaken
Heeft je hond een plasje in huis gedaan zorg er dan voor dat je dit goed schoonmaakt. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen, zoals Urine Off, die de geur van het plasje laten verdwijnen. Honden hebben een erg goed reukvermogen en als ze nog iets van het plasje ruiken is het een uitnodiging om het nogmaals daar te doen.