Vachtverzorging van de Engelse Cockerspaniël

In deze column ga ik specifiek in op de nadelen van het castreren/steriliseren bij dit ras, en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de vachtverzorging. En uiteraard leg ik u weer uit hoe je jouw cockerspaniël het beste zelf bij kunt houden.

De Engelse cockerspaniël en zijn vacht

De cockerspaniël staat bekend om zijn mooie zijdeachtige vacht. Het is belangrijk om als eigenaar te beseffen dat de vacht van een Engelse cockerspaniël goed verzorgd moet worden om klitten te voorkomen. Maar met de juiste materialen en natuurlijk deze uitgebreide informatie komt dat helemaal goed. De vacht van een cockerspaniël is glad, bijna zijdeachtig, en de vacht mag nooit ruw of gekruld zijn of aanvoelen. Aan de oren, benen, buik en borst van de cockerspaniël zijn de haren langer dan op het hoofd en de rug. De vacht van de cockerspaniël valt onder de categorie langharige vachtsoorten. Dit houdt in lang haar met weinig onderwol. Cockerspaniëls hebben een mozaïekverharing.

Gecastreerde/Gesteriliseerde Cockerspaniël en vacht

Zoals in een eerdere column al gezegd, de structuur van de vacht van je hond kan door sterilisatie of castratie veranderen. De Cockerspaniël staat er om bekent dat bij dit ras het risico op verandering erg groot is. Zo kan het zijn dat de mooie, zijdeachtige vacht van je hond ineens verandert in een dikke, wollige, pluizige vacht. De oorzaak hiervoor is dat bepaalde hormonen, die voor de ingreep in overvloed aanwezig waren, nu niet meer op natuurlijke wijze worden aangemaakt. Hierdoor kunnen ook andere veranderingen plaatsvinden in de vacht, zoals:

  • De vacht verliest (een deel van) zijn glans
  • De vacht gaat krullen, terwijl deze dat eerst niet deed
  • De vacht is minder waterafstotend, waardoor de hond langer nat blijft. Hierdoor gaat de hond vervolgens weer sneller stinken

Voor veel eigenaren is het onderhoud van de vacht na sterilisatie of castratie vele malen lastiger dan voor de operatie. Er ontstaan veel sneller klitten doordat de vacht meer pluist en stugger is geworden. Honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, moeten dan ook vaker naar de trimsalon. De veranderingen die optreden verschillen per vachtsoort en natuurlijk per ras.

Modellen Engelse Cockerspaniël

De cockerspaniël kan op twee manieren getrimd/gemodelleerd worden, denk dan aan het showtrimmen, of gewoon trimmen voor de huishond. Het grootste verschil bij een showhond is het verschil in de lengte van de vacht. Bij het showtrimmen wordt de gehele vacht langer gelaten. Bij het gewoon trimmen, meestal op verzoek van de klant, wordt het allemaal wat korter gedaan. Doel van een showtrimmen is het totaalbeeld van de hond goed naar voren te laten komen als de hond loopt en in stand getoond wordt. Een goede trimmer zal de sterke punten van de hond extra te versterken en trachten de mindere punten te camoufleren. Een goede trimbeurt kan er dus voor zorgen dat de hond een betere waardering en dus hogere punten kan behalen.

langharig showmodel Engelse cockerspaniël

Een Engelse cockerspaniël als huishond heeft vier tot vijf keer per jaar een trimbeurt nodig. Hierbij wordt door een trimmer of trimster het dode haar verwijderd op hoofd, rug, schouders, dijen en flanken. Daarnaast wordt de hals geschoren(baan vanaf onder de kin tot bijna op de voorborstknobbel), de voeten geknipt en oren schoongemaakt, ook de binnenkant van het oor.

Let op: een Engelse Cockerspaniël is een plukhond, en mag nooit geschoren worden, behalve op de plekken waar de zogeheten rasstandaard dit voorschrijft. Door het scheren van de cockerspaniëlvacht verpest je de structuur en haargroeicyclus, met als resultaat dat de vacht van je hond sneller gaat klitten en moeilijker is om bij te houden. Helaas komt het voor bij bepaalde trimmers dat zij de hond scheren, uit gemakzucht. Let er goed op dat de trimmer/trimster je cockerspaniël plukt. Het verschil is makkelijk te zien, bij plukken gebruikt men geen tondeuse.

Uiteraard kan er, wanneer door castratie/sterilisatie de vacht niet meer normaal te onderhouden is, in overleg met jou wel gekozen worden om de hond te scheren. De structuurverandering na de ingreep zal ervoor zorgen dat de vacht zwaarder wordt en hierdoor meer gaat klitten. Voor jou als baas kan het dan erg lastig zijn om je hond nog goed klitvrij te houden.

Zelf de vachtverzorging van je Engelse cockerspaniël bijhouden

Om je hond zo lang mogelijk na het trimmen mooi te houden, is het erg belangrijk om je hond goed zelf te onderhouden. Dit doe je door middel van regelmatig borstelen en doorkammen, en dagelijks of om de dag klitcontrole uit te voeren. Maar ook hoort het wassen en droogföhnen bij de verzorging van je cockerspaniël.

Wassen van de Engelse cockerspaniël

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de hond regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt. Sterker nog, regelmatig wassen is sterk aan te bevelen. Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden. Je kunt hier een goede shampoo en conditioner voor gebruiken. Maar voor het mooiste resultaat kun je het beste een hondenshampoo met minkolie kopen. Minkolie zorgt voor een natuurlijke beschermlaag en zorgt voor een natuurlijke glans na het wassen. Ook zorgt de minkolie ervoor dat je de vacht beter kunt door kammen en borstelen. Ik gebruik zelf alleen een conditioner bij honden met een zeer dikke en wat vervilte vachtplekken of bij honden met zeer lange vachten, zodat het modelleren makkelijk gaat.

Het water moet handwarm zijn. Zet je hond in de badkuip of douchecabine. Je maakt de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt aangebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van je hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. De vacht van altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden is het gebruik van een crèmespoeling aan te bevelen. Is je hond helemaal schuimvrij, til dan je hond op, wikkel hem of haar in een badlaken, zet hem weer op de grond (of op tafel) en droog hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droogföhnen en borstelen van de Engelse cockerspaniël

Zorg dat je hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als je een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstel je hem goed door en controleer je met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van een föhn, blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar je de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van je hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat de vacht van je cockerspaniël klitten of de vacht kan muf gaan ruiken.

Lastige plekjes die aandacht verdienen zijn: de oksels, de ellebogen, achter de oren, de broek aan de achterbenen en de liezen.

Tot slot

Wil je weten hoe je het beste je cockerspaniël kunt borstelen? Kijk dan even naar mijn column genaamd “Soorten borstels en kammen voor honden”. Maar natuurlijk kun je voor advies ook altijd terecht bij je eigen trimmer of trimster.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.