Vachtverzorging van de Labradoodle

In de column van deze week ga ik het met u hebben over de labradoodle. De labradoodle, een kruising tussen een labrador en een poedel, staat bekend als een hypoallergeen ras, waardoor de hond geschikt zou zijn voor mensen die leiden aan astma, CARA, cystische fibrose (‘taaislijmziekte’) of mensen die gevoelig zijn voor allergenen. Dit is echter niet geheel juist,  de labroodle is niet volledig allergeenvrij. U moet weten dat allergeenvrije honden niet bestaan, zelfs haarloze honden zijn dit niet. Omdat labradoodles helaas vaak specifiek worden verkocht als hypoallergene hond, vliegen deze pups als zoete broodjes over de toonbank. Dit ras verdient het totaal niet om door misleidende verkooppraatjes uitgebuit te worden. Daarnaast heeft een labradoodle erg veel onderhoud nodig, en moet eens in de 3 maanden naar de trimmer voor een knip/trimbeurt, iets wat vaak niet aan nieuwe doodle-eigenaren verteld wordt.

 

Hondenallergie en de Labradoodle

In tegenstelling tot wat mensen meestal denken zijn het niet de haren die een allergische reactie bij mensen uitlokken, maar de eiwitten in huidschilfers, speeksel en urine van de hond. Deze kunnen een heftige lichamelijke afweerreactie uitlokken. Er zijn rassen die heel veel huidschilfers verliezen omdat deze rassen heel snel hun huid vernieuwen, en er zijn rassen die in een veel langzamer tempo hun huid vernieuwen en dus ook minder huidschilfers verliezen. Bovendien is het zo dat mensen heel individueel op een hond reageren, ook dus op een hypoallergenen hond.

 

De labradoodle en zijn vacht

De labradoodle is een mix van twee rassen, en zoals bij iedere mix kunnen er verschillende resultaten uitkomen. De meningen zijn dan ook nogal verdeeld over wat voor vachtsoort de labradoodle zou moeten hebben. Vooralsnog staat de labradoodle bekend als een hond met een enkele of wolvacht.

Wat maakt deze hond zo speciaal, waardoor mensen minder overgevoelig reageren op hun vacht? De haren van de doodle groeien dicht op/naast elkaar, en haren die uitvallen blijven dus makkelijker in de vacht vastzitten. Hierdoor lijkt het net alsof  de hond helemaal niet verhaard, en zult u minder snel losse haren in uw huis vinden. En geen losse haren in huis betekent minder snel gevoelige reactie op de huidschilfers die met de haren meekomen.

De keerzijde van deze eigenschap is de zorg die aan vachtverzorging besteed moet worden, vooral in de overgangsfase van pup naar volwassenheid. Tussen de leeftijd van 10 en 15 maanden oud verwisselt de hond de puppyvacht met de volwassen vacht. Dit betekent dat simpelweg borstelen van de vacht met een eenvoudige puppyborstel in deze periode niet meer voldoet, maar dat u met professionele materialen aan de slag moet om dode haren te verwijderen. U zult merken dat regelmatig een bezoekje brengen bij een hondentrimmer geen overbodige luxe is. Doet u dit niet dan zal de vacht vervilten/matten en moet uw doodle uiteindelijk kaal geschoren worden. De labradoodle is dan ook geen hond voor starters of mensen met weinig tijd.

Modellen Labradoodle

Over het modelleren van de labradoodle is binnen de trimbranche veel te doen. Sommige trimmers zijn van mening dat de doodle gewoon geknipt kan worden als een poedel, anderen vinden van niet. Sommige trimmers vinden dat de doodle geplukt dient te worden, of zelfs geschoren, anderen vinden van niet. Dit klinkt als enigszins triviaal, maar ik kan u verzekeren, dit onderwerp heeft al flink wat stof doen opwaaien.

standaard model labradoodle

© 2010 Doodle Trimster. Bedankt voor het gebruik maken van jullie foto.

Ik persoonlijk wil u verzoeken om uw doodle nooit in poedelmodel te laten knippen. Een labradoodle ís namelijk geen poedel, en hoort er dan ook niet uit te zien als een poedel. Ik wil u dan ook adviseren om uw labradoodle te laten knippen/trimmen bij een trimmer die zich gespecialiseerd heeft in doodles en waterhonden. Dit wil niet zeggen dat trimmers die geen specialisatie hebben gedaan/gevolgd slechte trimmers zijn. Maar iedere trimmer heeft gewoon zo zijn eigen specialiteiten en technieken. De labradoodle wordt over het algemeen in standaard model geknipt, dit model staat de hond erg goed en ziet er sportief uit. Mocht je iets bijzonders willen dan zou je voor de grap je doodle in een leeuwenmodel kunnen laten knippen. Echter is dit meer een creatieve ‘fun’ look dan een model dat echt hoort bij het ras.

Labradoodle leeuwen fun look

Leeuwenlook

Australian Labradoodle
Australian Labradoodle

labradoodle

Zelf de vachtverzorging van uw labradoodle bijhouden

Welk hondenras je ook hebt, je hebt altijd te maken met vachtverzorging, in kleine of in grotere mate. Ik heb al eerder in deze column geroepen dat de vacht van een labradoodle zeer onderhoudgevoelig is. Als baasje van en labradoodle moet je goed beseffen dat het een ras is die echt eens in de 3 maanden naar de trimmer moet. Doe je dit niet dan is de kans erg groot dat de hond vervilt raakt met als resultaat een kaal geschoren doodle. Als u de vacht van uw labradoodle mooi en verzorgd wilt houden, moet u echt met grote regelmaat ontklitten, wassen en droogföhnen en uw labradoodle borstelen.

 

Wassen van de labradoodle:

Elke keer voor u de labrador wast, moet de hond volledig klitvrij zijn. Is de hond niet klitvrij, dan zult u merken dat de vacht na het wassen vervilt raakt en niet meer doorkambaar is, met alle nare gevolgen van dien. Bij het wassen moet een speciale hondenshampoo en crèmespoeling worden gebruikt. Het water moet handwarm zijn. Zet de labradoodle in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop en breng hierna de shampoo op. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. Nadat de hond grondig is afgespoeld, moet met de hand of met een speciale handdoek het overtollig water uit de vacht worden verwijderd, ook van de poten. Dan tilt u de doodle op, u wikkelt hem of haar in een badlaken en zet hem weer op de grond (of op tafel) en droogt hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droogföhnen en borstelen van de labradoodle:

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige fohn). Als u een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van een föhn, blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat het vacht van uw labradoodle klitten of de vacht kan muf gaan ruiken.

Tot slot

Mocht u besluiten om een labradoodle te nemen, laat u zich dan goed informeren. De kans is namelijk groot dat u anders een labradoodle koopt, die eigenlijk stiekem geen labradoodle is. Broodfokkers willen op deze manier nogal eens profiteren van uw vertrouwen. Weet, als toekomstige labradoodle-eigenaar, dat er workshops worden gegeven waarin u de skills aangeleerd krijgt die u nodig heeft om uw doodle zelf te kunnen onderhouden en knippen.

Labradoodle-puppies

Er zijn een aantal trimmers die gespecialiseerd zijn in dit ras. En zonder specifiek voor een van deze trimmers reclame te willen maken, ben ik erg gecharmeerd van het gratis E-book genaamd “6 Geheimen om elke Doodle klitvrij te houden” dat een van deze trimmers op haar website heeft geplaatst. Ik vind dat deze uitgave erg handige informatie bevat voor ieder doodle-baasje, en dus ben ik zo vrij om de link met u te delen.

Link website: http://www.doodletrimster.nl/

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.